سایت اصول دین


آداب نگاه کردن


دکتر رحمت الله قاضیان

آداب نگاه کردن.

از امام رضا (ع) پرسيدند: آيا مرد خواجه مي¬تواند به پيش زنان رود، آب وضو دستشان دهد و مویشان را ببيند.؟ فرمود: نه. (مکارم¬الاخلاق، ص¬450)

اميرمؤمنان علی (ع) به زنان سلام مي¬كرد و خوش نداشت، كه به زنان جوان سلام كند و مى‏فرمود: مي¬ترسم از صداى آن¬ها خوشم آيد و گناهم بر ثوابم فزونى گيرد. (مكارم الاخلاق، ص 451)

ابوبصير از امام ششم (ع) پرسيد: آيا مرد مي¬تواند با زن نامحرم مصافحه كند وبه او دست دهد؟ فرمود: نه، مگر از پشت لباس. (مكارم¬الاخلاق، ص 451)

ساباطى از امام ششم (ع) پرسيد: زنان وقتى وارد بر جمعى از مردم شوند چگونه سلام كنند؟ فرمود: زن بگويد: «عَلَيكُمُ السَّلام» و مرد بگويد: «اَلسَّلامُ عَلَيكُم». (مكارم الاخلاق، ص 451)

امام صادق (ع) فرمود: اگر كسى چشمش به زنى افتد و چشم از او بردارد و به آسمان اندازد يا ببندد، هنوز چشم به هم نزده، كه خداوند حور العينى به او تزويج نمايد. (مكارم الاخلاق، ص 452)

امام صادق (ع) فرمود: نگاه اوّل به زن نامحرم براى تست، نگاه دوّم به ضرر تو و سوّمين موجب هلاك تو. (مكارم الاخلاق، ص 452)

پيامبر اکرم (ص) فرمود: دو مرد و دو زن به هم نچسبند، مگر آن¬كه بين آن دو جامه‏اى باشد. خدا مخنّث‏ها (ابنه‏اى‏ها) را لعنت كرده، آن¬ها را از خانه برانيد. (مكارم الاخلاق، ص 444)

پيامبراکرم 6 فرمود: رختخواب پسر و پسر، دختر و دختر، دختر و پسر را وقتی به سنّ ده سالگی می¬رسند، بايد جدا کرد. (وسايل 14/171)

امام¬ باقر (ع) فرمود: «اِذا بَلَغَتِ الجاریَةُ سِتَّ سِنینََ فَلایَنبَغی لَکَ اَن تُقَبِّلَها: وقتی دختر شش ساله شد، جایز نیست او را ببوسی». (وسایل 14/171)

امام¬صادق (ع) فرمود: دو زن جز به ناچاری در يك لحاف نخوابند. (مكارم¬الاخلاق، ص 444)

امام صادق (ع) فرمود: زن گريبان چاك نكند، سيلى به صورت نزند و داد و فرياد نکند و در كنار قبر عزيزش ناله سرندهد و مو پريشان ننمايد. (مكارم الاخلاق، ص 445)

امام صادق (ع) فرمود: هر زنى كه براى غير شوهرش عطر بزند، خدا نمازش را قبول نكند تا از آن غسل كند؛ چنان¬كه از جنابت غسل مى‏كند. (مكارم¬الاخلاق، ص 411)

امام¬ صادق¬ (ع) فرمود: «اَما یَخشَونَ الَّذینَ اَدبارِ النِّساءِ اَن یُبتَلوا بِذالِکَ فی نِسائِهِم: آیا آن¬ها که به پشت سر زن¬ها نگاه می¬کنند نمی¬ترسند که این عمل راجع به زنان خودشان انجام شود؟». (وسایل 14/145)

امام صادق (ع) فرمود: «مَن مَلَاَ عَینَیهِ مِن حَرامٍ مَلَاَ اللهُ عَینَیهِ یَومَ القیامَةِ مِنَ النّارِ: هر که چشمان خویش را از حرام پر کند، خداوند دو چشم او را از آتش پر کند؛ مگر این که توبه کند». (وسایل 14/142)

امام صادق (ع) فرمود: مساحقه (يعنى دو زن عورت خود را به هم بمالند تا لذّت برند) در زنان چون لواط در مردان است، و هر زن كه چنين كند، بكشيدش. (مكارم الاخلاق، ص 444)

پيغمبر اکرم 6 فرمود: هر كه پسرى را به شهوت ببوسد، خداوند در قيامت دهانه آتشين به دهانش بزند. (مكارم الاخلاق، ص 455)

امام ششم (ع) فرمود: زينت‏هايى كه نبايد آشكار گردد: گلوبند، گوشواره، دستبند، النگو و خلخال است. (مكارم الاخلاق، ص 445)

چون فاطمه (ع) در جواب پيامبر¬6 گفت: بهترين زن آن است كه مردى او را نبيند و او مردى را نبيند، پيامبر¬6 فرمود: فاطمه از من است. (مكارم-الاخلاق، ص 446)

پيامبر اکرم (ص) فرموده: «مَن فاکَهَ إمرَأةً لایَملِکُها حُبِسَ بِکُلِّ کَلِمَةٍ کَلَّمَها فی الدُّنیا اَلفَ عامٍ فی النّارِ: هر کس با زن نامحرمی شوخی کند برای هر کلمه که با او گفته است هزار سال در آتش دوزخ او را زندانی می¬کنند.» (عقاب الاعمال صدوق، ص 652)

و پيامبر اکرم (ص) فرمود: «اِیّاکُم وَ اَلادَ الاَغنِیاءِ وَالمُلوکِ المُرَد؛ فَاِنَّ فِتنَتَهُم اَشَدُّ مِن فِتنَةِ العَذاری فی خُدورِِهِنَّ: از نگاه کردن به نوجوانان ثروتمندان و پادشاهان و همه پسران زیبایی که هنوز مو در نیاورده¬اند دوری کنید؛ چون خطرشان بیشتر از خطر دخترانی است که در خانه¬هایشان می¬باشند». (فروع کافی: 5/548)

و پيامبر اکرم (ص) فرمود: کسی که نوجوانی را از روی قصد لذّت و شهوت ببوسد، خداوند روز قیامت با حلقه آتشین او را لجام خواهد فرمود». (فروع کافی: 5/548)

امام¬ باقر (ع) فرمود: «مَنِ الطَّلَعَ عَلیٰ مُؤمِنٍ فی مَنزِلِهِ فَعَیناهُ مُباحَةٌ لِلمُؤمِنِ فی تِلکَ الحالَةِ؛ وَ مَن دَمَرَ عَلیٰ مُؤمِنٍ بِغَیرِ اِذنِهِ فَدَمُهُ مُباحَةٌ لِلمُؤمِنِ فی تِلکَ الحالَةِ: کسی که از سر کنجکاوی به درون منزل مؤمنی نگاه کند، آن مؤمن در همان لحظه می¬تواند به چشم او آسیب رساند؛ همچنین کسی که ناگهانی و بدون اجازه وارد منزل دیگری شود، اگر در همان حال درگیری ایجاد شود و او کشته گردد، دیه¬ای ندارد.» (وسایل 19/48)

در حدیثی آمده: پيامبر اکرم (ص) «نَهیٰ اَن تَتَکَلَّمُ المَرأةُ عِندَ غَیرَ زَوجِها وَ غَیرِ ذی مَحرَمٍ مِنها اَکثَرَ مِن خَمسِ کَلِماتٍ مِمّا لابُدَّ مِنهُ: رسول خدا6 سخن گفتن زن¬ها با غیر شوهر و غیر محرم بیش از پنج کلمه که ناچار باشد، ممنوع نموده است.»

ضمناً بدانیم خدا «یَعلَمُ خائِنَةَ الاَعیُنِ وَ ما تُخفی الصُّدورِ: خداوند از نگاه¬های دزدیده و از آنچه سینه¬ها پنهان می¬دارند آگاه است.» (غافر، 19)

موانع ازدواج امروزه

امروزه در دنيای متمدّن بر اثر زياد شدن دوران تحصيل و مشکل شدن مخارج ازدواج و ارتباط¬های نامشروع و خواست¬های بيجا مانند گرفتن شيربها در بعضی جاها، مهريه¬های سنگين، تشريفات زايد مربوط به مراسم ازدواج، ايرادگيری در مورد هم¬شأن بودن خانواده¬ها و غيره باعث شده است، که سنّ ازدواج ، حتّیٰ گاهی تاحدود 35 سال بالا برود. ولی بايد دانست، که اگر توقّعات ازدواج و زندگی بعد از ازدواج پايين بيايد و جوان¬ها با راحتی بيشتری بتوانند ازدواج کنند، نه فقط از انحراف و آلوده نشدن به گناه به دور می¬مانند، حتّیٰ بهتر می¬توانند تحصيل کنند و يا کارهای ديگر انجام دهند.

کاهش ازدواج و زندگی غيرطبيعی تجرّد، فاجعه بزرگی برای جهان امروز است؛ زيرا تجربه نشان داده است، که افراد مجرّد بسيار کمتر از افراد متأهّل احساس مسئوليّت می¬کنند، آمار خودکشي¬ها در افراد مجرّد بسيار بيشتر از متأهّلين است و اکثر جنايتکاران را افراد مجّرد تشکيل می¬دهند و حتّیٰ افراد مجرّدی هم که ظاهرًا آرام¬اند، افرادی بی¬تحرّک و بی¬اراده هستند؛ ازاين¬رو در منابع اسلامی آمده است که روزی به همراه همسر است. افراد بسياری از زن و مرد بوده¬اند که برای اين¬که ازدواج مانع عبادت و تحصيل و تحقيقات آن¬ها نشود تا آخر عمر ازدواج نکرده¬اند؛ ولی بعداً يا خودشان يا ديگران فهميده¬اند، که اگر ازدواج می¬کردند در همان عبادت و تحصيل و تحقيقشان هم بيشتر موفّقيّت داشتند؛ چون بسياری از استعدادهای انسان مانند شجاعت، محبّت، احساس مسئوليّت، وفا و فداکاری تنها در اثر ازدواج و تشکيل زندگی خانوادگی و داشتن همسر و فرزند شکوفا می¬شوند.


کتاب خانواده اسلامی

دکتر رحمت الله قاضیان